L’envelliment saludable depèn de molts factors com: els socioeconòmics, els genètics, la salut, l’alimentació, les relacions socials, ..., però molts estudis mostren que les persones grans realitzen poc exercici físic o no fan cap tipus d’activitat, fins i tot, només es centren en les activitats de la vida diària.
A mesura que ens fem grans tenim tendència a fer menys exercici físic i a seguir un estil de vida més sedentari i no sortim de casa, la qual cosa ens fa tenir més inseguretats a l’hora de moure’ns; és per aquest motiu que la població de la tercera edat sense malalties cròniques o discapacitats no realitza exercici físic.
Per què és important fer exercici físic?
L’activitat física i l’alimentació són dos aspectes molt importants per tal de definir l’esperança de vida. Ambdós tenen un paper vital en la promoció de la salut i en la prevenció de malalties a la tercera edat. La presència o l’absència d’aquestes pot condicionar a que la persona desenvolupi la salut o la malaltia.
El principal objectiu de portar a terme una pràctica de l’exercici físic és garantir que la persona sigui capaç de portar una vida independent i de manera autònoma. La inactivitat física constitueix un dels factors de risc més importants. Així que, aquesta pràctica ha d’estar orientada a evitar un envelliment insaludable i a que la pròpia persona pugui gaudir d’un estat de benestar tant físic com mental.
Beneficis de l’activitat física a la tercera edat
L’activitat física ens ajuda a millorar la qualitat de vida donant diferents beneficis físics, psíquics i socials en aquesta etapa de la vida, els quals són:
- Millores físiques: Permeten millorar les condicions cardiovasculars i respiratòries, fa disminuir el risc de caigudes, ja que permet tenir un millor equilibri, fa reforçar la musculatura i la densitat òssia.
- Millores psicològiques: Permeten disminuir els trastorns de la son, que hi hagi un augment de la consciència i de l’estat d’ànim, reduint l’ansietat, la sensació de solitud i la por.
- Millores socials: Fa disminuir l’aïllament social, ja que es fan més grans les relacions, sobretot la d’amistat, fent possible que hi hagi una millor expressió mitjançant la comunicació, la qual cosa a la tercera edat permet expressar millor els seus desitjos i opinions de diferents maneres, fent possible que no conservin els patiments.
- Millores cognitives: Millora l’atenció, la concentració i la memòria, això permet disminuir el risc de deteriorament cognitiu evitant la degeneració neuronal i augmentant la irrigació cerebral.
Quin tipus d’activitat física podem fer?
Una activitat física és qualsevol moviment del cos que es faci de forma natural o planificada, que sigui voluntària i que impliqui un consum d’energia més elevat que quan el cos està en repòs. Aquesta pot tenir diferents finalitats (preventiva, estètica, esportiva o rehabilitadora) i s’ha de dur a terme en els moments d’oci.
Molts cops les persones grans pensen que fer exercici és fer moviments ràpids i durant molta estona, i diuen que això és per a joves. Però hi ha activitats que no han de ser moviments ràpids sinó que han de ser moviments coordinats i continus, alguns exemples
són;
- El caminar: per anar d’excursió, anar a buscar els nets a l’escola…
- Fer les feines de casa: com escombrar, treure la pols, fregar el terra, …
- Ballar: balls de saló, sardanes...
- Baixar i pujar escales
Tot i que es doni els diferents exemples s’ha de tenir en compte en tot moments les característiques i les necessitats de la persona. Per aquest motiu que abans de fer qualsevol activitat física s’ha de consultar amb el professional de la salut perquè conegui el nostre estat de salut. Ja que, les persones molt grans o en molta mala forma física tenen més risc de caigudes, per aquest motiu s’aconsella començar molt lentament, realitzant els exercicis sols o en companyia i al propi ritme de la persona sense corre.
Conclusió
L’activitat física és fonamental per a determinar l’estat de salut de les persones grans. És important que la pràctica s’iniciï des de la infantesa i no a l’última etapa de la vida, ja que existeix una relació directe entre fer-se gran i la inactivitat física, per aquest motiu s’aconsella a la gent gran sobre els efectes positius de l’activitat física.
Està demostrat que fer exercici de manera periòdica influeix positivament sobre la qualitat de vida de les persones grans, prevenint diferents patologies pròpies de l’edat.